Izdelava koloidnega srebra
 

Koloidno srebro se izdeluje s procesom elektrolize, kjer šibak enosmerni tok teče skozi elektrolit (deionizirano vodo) s srebrnima elektrodama, katodo in anodo. Pri tem procesu se delci srebra, čistine 99,99% ali še bolje 99,999%, suspendirajo v elektrolit. Najboljše koloidno srebro je narejeno na molekularni ravni. Majhni delci srebra molekularne velikosti se ločujejo od pozitivne elektrode in imajo pozitiven električni naboj. Ti delci so velikosti 1.26 angstrema (.000126 mikrona). Zaradi pozitivnega električnega naboja ostanejo ti delci v tekočini enakomerno razporejeni in se ne posedejo na dno. Srebro je primer liofobnega koloida, kjer je stabilnost v glavnem posledica pozitivnega naboja koloidnih delcev.

Koncentracija ali suspenzija koloidnega srebra se meri v ppm (particles per million), kar pomeni delcev srebra na milijon delcev vode. Učinkovitost koloidnega srebra pri človeku se kaže že pri 5 ppm, torej petih delcih srebra na milijon delcev vode, in to je tudi vse, kar dejansko potrebujemo. Pri oralnem uživanju koloidnega srebra je optimalna koncentracija 12 ppm, kar je več, je preprosto potrata. Višje koncentracije srebra, torej višji ppm, namreč nikakor niso škodljive in nikakor ne bolj učinkovite, kar pa pomeni, da tudi kakovost koloidnega srebra zaradi tega ni nič boljša. Za lokalno uporabo sta gel in pršilo narejena v višjih koncentracijah. Te vrednosti se gibljejo med 22-25 ppm, lahko pa so tudi višje. Pršilo za nos je v koncentraciji 8 ppm.

Koloidnega srebra ne proizvajamo masovno. Standardne koncentracije pri nas so 20 ppm. Dejansko so te vrednosti višje, ampak koncentracija po nekem času upade, in sicer za kakšen odstotek ali dva, kar je še posebej izrazito pri gelu.
Ko pri nas naročite svoj izdelek, pomeni, da je bil le-ta narejen po naročilu ali nekaj dni pred tem, zato so vsi naši izdelki sveži, kar pomeni, da imajo daljšo življenjsko dobo, ki je navadno nekje med 12-18 meseci. Nekateri viri sicer zatrjujejo, da je življenjska doba, torej rok trajanja koloidnega srebra, neomejena.